Problemele intalnite in relatia ANAF-persoane fizice, declaratii unice, plati

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Daca ati trecut pe la ghiseele ANAF, la persoane fizice, cu siguranta ati observat ca acestea sunt aglomerate mai tot timpul anului. In zona de digitalizare in relatia ANAF-persoane fizice inca lucrurile nu functioneaza foarte bine, astfel ca unele probleme se pot rezolva doar cu prezenta fizica la ghiseu.

Vom expune o lista cu cateva probleme cel mai des intalnite:

1.Daca o persoana fizica declara gresit sau nu declara anumite obligatii (de exemplu CASS), Fiscul nu instiinteaza aceasta persoana imediat , sau intr-un termen rezonabil, ci doar dupa 4-5 ani, cand se apropie termenul de prescriere. Acesta situatie este extrem de des intalnita, si genereaza frustrare in randul contribuabililor. Sunt unele persoane care merg anual la ghiseul ANAF si solicita sa li se comunice sumele de plata sau daca mai au datorii. La ghiseu li se spune ca nu au nimic de plata, pentru ca dupa 5 ani sa se trezeaza cu somatii de plata a unor taxe. Si asta nu este tot: la aceste datorii vechi, se aduna dobanzi si penalitati de intarziere care, daca luam in calcul cei 4-5 ani de la scadenta pot acumula sume consistente.

2.Declararea veniturilor din chirii este o alta mare problema . Lasam la o parte modul diferit de declarare a veniturilor in lei vs valuta care este un proces greu de inteles pentru majoritatea contribuabililor care nu au pregatire economica si nici acces la informatii fiscale atat de detaliate. Ne axam pe numarul contractului de inchiriere – care daca este scris gresit – de exemplu am scris nr. 1 si la urmatoarea declaratie am scris nr. 01, sistemul le considera 2 contracte diferite, ceea ce poate conduce la concluzii din partea Fiscului ca ai 2 contracte de inchiriere in loc de unul.

3.Adverintele de venit din SPV pentru veniturile din titluri pe ani precedenti: acestea nu sunt completate cu ce au declarat brokerii sau societatile de intermediere. Daca obtinem o adeverinta din SPV observam ca la acest capitol sumele sunt completate cu ce a declarat contribuabilul. Daca ti se comunica de la Fisc ca nu ai declarat bine veniturile din titluri atunci trebuie sa mergi la ghiseu ca sa rezolvi problema, fiindca tu nu ai ca informatie decat fisele primite de la brokeri.

4. Atunci cand te adresezi ANAF pentru a-ti clarifica situatia fiscala – fie la ghiseu, fie prin SPV nu obtii o lista clara de inadvertente pe care sa o poti clarifica. Infomatiile primite sunt partiale, ceea ce creeaza dinnou frustrare in randul contribuabililor: de exemplu, la primesti informatia ca nu ai declarat veniturile din titluri corect. Rectifici situatia dupa care mai primesti informatia ca nu ai declarat veniturile din chirii bine. Rectifici si acest lucru si apoi primesti alte si alte informatii.

5. Foarte multe persoane fizice doresc sa isi achite datoriile fiscale la final de an, chiar daca scadenta lor este abia in anul urmator. Aici este alta problema, ca daca se plateste mai repede, sumele de pe fisele fiscale nu se aloca corespunzator asa ca este recomandat ca plata sa fie facuta anul urmator. Aici Fiscul ar trebui sa se bucure ca se achita taxele anticipat si ar trebui sa faciliteze acest lucru cu informatii si cu un circuit de incasare simplu.

6.Din SPV nu poti sa obtii ca persoana fizica o situatie fiscala la zi – cu istoricul sumelor declarate si a sumelor platite, asa cum se intampla in cazul persoanelor juridice (cu fisa ROL).

Acestea sunt numai cateva dintre cele mai intalnite probleme la persoane fizice, in realitate ele sunt mult mai multe. Incepand cu veniturile aferente anului 2025 se va trimite declaratia unica precompletata si totodata s-a eliminat obligatia completarii declaratiei estimative. Asteptam cu nerabdare implementarea noilor modificari si speram ca lucrurile se vor simplifica in colaborarea cu ANAF.

Articole similare

Comentariul tau aici